Tłusty Czwartek

W dniu 11 lutego celebrujemy Tłusty Czwartek. Według tradycji zjedzenie choć jednego pączka ma przynieść nam powodzenie w życiu. Początki Tłustego Czwartku sięgają jeszcze czasów starożytnych. Podczas obchodów związanych z nadejściem wiosny, jedzono dużo i tłusto, przegryzając m.in. pączkami. Starożytne pączki były nadziewane słoniną i boczkiem. Smakosze słodkich pączków z różą, owocową konfiturą lub budyniem już zacierają ręce aby przystąpić do konsumpcji, a nawet do rywalizacji celem ustanowienia nowego rekordu.

W Gdyni już od 5. rano ustawiały się kolejki do „Pączusia”, jednej z renomowanych cukierni w mieście. Mieszkańcom oraz przyjezdnym nie przeszkadzał długi czas oczekiwania, oraz ujemna temperatura – 8 C, odczuwalna – 15C.

Każdy zjada, ile zdoła i o więcej ciągle woła. Ja kalorii dziś nie liczę i smacznego wszystkim życzę.

  • Autor artykułu i fotografii red. Łukasz Świerczyński